Training tijdens de zwangerschap? We helpen je op weg!
Velen denken misschien dat lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap leidt tot een vroegere geboorte en negatieve gevolgen kan hebben voor de geboorte, maar volgens Noorse richtlijnen, zoals uitgelegd in het artikel van de Midwives Association , heeft het behouden of starten van lichamelijke activiteit geen negatieve gevolgen voor de geboorte en kan het halveren. het risico van een vroeggeboorte .
Inhoud:
- Trainen in het eerste trimester
- Trainen in het tweede trimester
- Trainen in het derde trimester
- Preventie van urineverlies
- Preventie van rugpijn
Lichamelijke activiteit is goed voor zowel u als het kind
Als we het hebben over fysieke activiteit en training, bedoelen we niet zwaar fysiek werk met monotone, langdurige en statische bewegingen. Dit leidt vaak tot negatieve gevolgen, zelfs voor degenen die zich niet in een kwetsbaar proces bevinden, zoals een zwangerschap. Lichamelijke activiteit en lichaamsbeweging moeten gevarieerd zijn en niet langdurig, en de persoon die deze activiteiten uitvoert, heeft de controle over het hele proces en kan indien gewenst pauzes nemen.
Om wat meer motivatie te krijgen om aan de slag te gaan, kun je het beste investeren in een comfortabele panty die goed past tijdens de zwangerschap.
Bekijk ook de collectie van onze panty's geschikt voor zwangerschap!
Als je bijna gaat bevallen, lees dan ons artikel over postnatale oefeningen.
Zo actief moet je zijn
Tijdens de zwangerschap wordt aanbevolen om elke dag minimaal 30 minuten aan lichaamsbeweging te doen. Het belangrijkste is dat je regelmatig beweegt en je hartslag omhoog brengt, zonder te lang achter elkaar te zitten.
Degenen die vóór de zwangerschap actief zijn geweest, kunnen met enkele voorbehouden doorgaan zoals voorheen. Degenen die tijdens de zwangerschap willen sporten, moeten hun activiteitenniveau geleidelijk verhogen.
- Als je in het verleden erg actief bent geweest en gewend bent aan zwaar tillen, beperk jezelf dan tot gematigdere oefeningen en lichtere gewichten.
- Vermijd alles wat kan leiden tot een sterke toename van de buikdruk .
- Vermijd rennen en springen tijdens de zwangerschap en probeer fietsen , dansen of zwemmen . Deze oefeningen trainen de bekkenbodem en voorkomen urineverlies.
- Vermijd activiteiten waarbij het risico bestaat dat u valt of harde klappen op de maag krijgt, evenals duiken vanwege drukveranderingen die een negatief effect kunnen hebben op de foetus.
- Vermijd training in extreme hitte of hoge luchtvochtigheid en blijf bij gematigde oefeningen.
Als je tot de risicogroep voor vroeggeboorte behoort of als je in het verleden meerdere miskramen hebt gehad, kun je het beste je arts of verloskundige raadplegen voor advies op maat.
Trainen in het eerste trimester
Aandachtsgebieden: Kracht, conditie en rust
Dit bestrijkt de eerste 12 weken van de zwangerschap en de vorm varieert van persoon tot persoon. Sommigen ervaren in deze periode bijwerkingen zoals misselijkheid en vermoeidheid, dus het kan verstandig zijn om hier rekening mee te houden. Je kunt ongeveer net zo trainen als vóór de zwangerschap, maar alleen als het je winst oplevert. Het is belangrijk om voldoende rust te nemen.
Begin al in het eerste trimester met bekkenbodemtraining . Sommigen kunnen een lage bloeddruk ervaren, dus zorg ervoor dat u voldoende water drinkt en langzaam opstaat. Kleine en frequente maaltijden kunnen misselijkheid helpen verminderen.
Trainen in het tweede trimester
Aandachtsgebieden: Fitness, versterken rug- en bilspieren, stretching, rust en bekkenbodem
In het tweede trimester is het belangrijk om prioriteit te geven aan trainen waar je blij van wordt, maar richt je bij voorkeur op de rug, zit en bekkenbodem. Het kan ook een goed idee zijn om je armen te trainen, omdat je veel moet dragen. Vermijd oefeningen die pijn en ongemak veroorzaken, zoals oefeningen met één been, omdat deze de pijn in het bekkengewricht kunnen verergeren als u dit ervaart.
Wees voorzichtig met oefeningen waarbij de maag "uitpuilt als een driehoek". Dit geeft aan dat de oefeningen te zwaar zijn en dat je de spieren verkeerd activeert. Houd rekening met mogelijk urineverlies en voer dagelijks bekkenbodemoefeningen uit.
Trainen in het derde trimester
Aandachtsgebieden: Dagelijkse beweging, korte en rustige krachttrainingsoefeningen, geboortevoorbereidingsoefeningen en rust.
In dit trimester is de belangrijkste functie van lichaamsbeweging het geven van energie! Concentreer u op bewegingen die goed zijn voor lichaam en geest, en spaar de bekkenbodem door overmatige activering te vermijden. Hier is ‘een beetje beter dan niets’ een belangrijk mantra om de dagelijkse training te doorstaan. Overdrijf jezelf niet. Wees goed voor jezelf en zorg voor voldoende rust. Je hebt immers de trainingsoefening van die tijd voor je.
Veelzijdige activiteit
Zoals eerder vermeld, moet u proberen elke dag minimaal 30 minuten actief te zijn. Allround activiteit met kracht- en conditietraining is nuttig, en het is niet nodig om te zweten en te zijn.
Bekijk hier onze collectie voor zwangere vrouwen