Hvordan vasker du dine sko?

Hoe was jij je schoenen?

Het wassen van sneakers is iets wat velen misschien niet als een noodzakelijke handeling beschouwen, omdat je vaak dezelfde schoenen steeds opnieuw draagt. Je kunt ook denken dat schoenen net kleding zijn, en dat je de schoenen zeker gewoon in de wasmachine kunt gooien om ze weer schoon te maken. Wat vaak gebeurt, is dat je de delicate materialen die zijn gebruikt om de schoen in elkaar te zetten, kunt vernietigen en in het ergste geval de schoenen volledig kunt vervormen. Dus als je er echt over nadenkt om je schoenen in de wasmachine te wassen, doe het dan voorzichtig en houd ze uit de buurt van de droger. Doe de schoenen in een kussensloop, gebruik koud water en heel weinig wasmiddel, en als je geheel witte schoenen wast, gebruik dan bleekmiddel, en laat ze weinig of niet centrifugeren, en laat ze aan de lucht drogen. Nogmaals, geen droger ! Hieronder leggen we uit hoe je ze met de hand kunt wassen, zodat je je favoriete paar niet verpest.

Vermijd vuile schoenen met deze truc

Een van de beste tips voor witte schoenen is preventie. Als je je nieuwe sneakers zo lang mogelijk schoon en wit wilt houden, moet je de schoenen eerst impregneren voordat je ze draagt. Hierdoor blijft er minder vuil aan de schoenen plakken en zijn eventuele vlekken makkelijker weg te wassen. Als de schade al is aangericht, hebben we verschillende effectieve tips waarmee u zelfs de ergste vlekken kunt verwijderen.

Algemene tips

Hier volgen enkele algemene tips om het uiterlijk en de kwaliteit van uw schoenen te behouden voordat we meteen ingaan op het wassen ervan. Ze zijn heel eenvoudig en kunnen snel een leuke routine worden als je thuiskomt. Het is altijd het beste om deze stappen zo vroeg mogelijk uit te voeren om te voorkomen dat het erg moeilijk wordt om ze weer schoon te krijgen.

Stap 1 - Was zichtbaar vuil weg. Bedenk hoeveel tijd je ervoor hebt en gebruik een schone handdoek, een gebruikte tandenborstel die je wilt weggooien of als je echt haast hebt; jouw handen.

Net als bij uw tanden is het belangrijk om vuil van uw schoenen te verwijderen, zodat het niet erger wordt. Het bespaart u toekomstige problemen en hoofdpijn.

Stap 2 - Het volgende dat u kunt doen, is het resterende vuil verwijderen dat is ontstaan ​​door een uitstapje naar buiten; zelfs als je alleen maar naar de winkel gaat waar de weg schoon is, zul je verbaasd zijn hoeveel er onder de schoen vast kan komen te zitten.

Spoel de schoenen af ​​met een natte handdoek of een geconcentreerde waterstraal; bijvoorbeeld onder de wastafel of douchekop als je voorzichtig genoeg bent. Het is vooral handig als je in het bos hebt gerend waar het nat en modderig is.

Stap 3 - Last but not least: maak de grote en zichtbare vlekken schoon. Als u grote vlekken op uw schoenen heeft en deze recent zijn, kunt u deze waarschijnlijk verwijderen door snel een mengsel van zeep en water op de vlek aan te brengen.

Welke producten je hiervoor kunt gebruiken, hangt af van de schoen. Verderop in dit artikel gaan we dieper in op het verwijderen van hardnekkige vlekken en vlekken.

De andere algemene tips zullen je veel helpen, maar het is belangrijk om voorzichtig te zijn met de verschillende materialen van de schoenen en het zal wat meer aandacht van je vergen als je ze verder moet schoonmaken. Hieronder laten we u zien hoe u gebreide, mesh-, canvas-, leer-, synthetisch leer- en suède schoenen kunt wassen.

Gebreide en mesh schoenen

Ook wel gebreide of gebreide schoenen genoemd, die omschreven kunnen worden als ademend met een mesh-achtig uiterlijk. Het is de laatste tijd een grote trend om gebreide sneakers te gebruiken, maar het probleem is dat ze ook snel vies worden. In tegenstelling tot andere materialen die in schoenen worden aangetroffen, zijn gebreide materialen zeer poreus van aard; oftewel voorzien van poriën en openingen. Dit betekent dat ze modder, vuil, zweet en alles aantrekken wat graag in het materiaal dringt en vaak onmogelijk schoon te maken lijkt.

Meshschoenen hebben dezelfde problemen als gebreide schoenen, omdat ze allebei gemaakt zijn van ademend materiaal. Vuil en ander vuil komt vast te zitten in het gaas rond de schoen wanneer u bijvoorbeeld aan het hardlopen of trainen bent. Het verschil tussen mesh- en gebreide schoenen is echter dat mesh-schoenen meestal gemaakt zijn van synthetische materialen zoals polyester of nylon en dus bestand zijn tegen een grondigere reiniging.

Hoe schoenen in de wasmachine te wassen

Onze hardloopschoenen zijn gemaakt van mesh-materiaal en we hebben ontdekt dat ze machinewasbaar zijn, zolang je de veters en binnenzool maar verwijdert en de wasmachine op 30 graden zet met een laag centrifugeerprogramma. De witte schoenen zijn zo gemaakt dat ze langer hun witte kleur behouden. Maar als u voorzichtiger wilt zijn, volg dan het onderstaande advies.

sneakers, schoenen wassen, schoenen wassen

Met behulp van deze gids maken we het onmogelijke mogelijk. Hoewel gebreide en mesh schoenen veel liefde vereisen, betekent dat niet dat ze niet in hun oorspronkelijke staat kunnen worden getransformeerd - ze hebben alleen wat extra geduld en zachtheid nodig.

Dit is hoe je het doet

Met gebreide schoenen moet je heel voorzichtig zijn, ze zijn zacht en kneedbaar, waardoor ze kwetsbaarder zijn in vergelijking met nylonmix-mesh of andere materialen. Dit betekent dat poetsen niet mag en te ruw is voor de stof. Je hebt dus een zachte doek of microvezeldoek nodig om de vlekken te verwijderen.

 1. Ook qua schoonmaakmiddelen moet je voorzichtig zijn. De chemicaliën in wasmiddelen zijn mogelijk te sterk voor de stof. Gebruik in plaats daarvan milde douchegel.
 2. Bedek het gebied dat u wilt wassen met de zeep en maak het nat met koud water.
 3. Wrijf er zachtjes mee met de doek totdat de vlek uit de stof is verwijderd.
 4. Verwijder zeepresten met een natte handdoek en laat aan de lucht drogen.

Bij mesh kan het zijn dat er sterkere materialen zijn gebruikt zoals nylon en polyester, waardoor het mogelijk is om een ​​borstel te gebruiken als je die hebt, of een gebruikte tandenborstel. Ook varieert het of de schoenen zacht of hard zijn; dus als u een tandenborstel gebruikt, gebruik dan zachte borstelharen voor zachte schoenen en harde borstelharen voor harde schoenen.

 1. Jij kent je schoenen het beste, dus kies de juiste borstel: van zacht tot zacht en van hard tot hard.
 2. Veeg het vuil en vuil dat op de schoen zit weg.
 3. Meng 1 deel zuiveringszout/bakpoeder met 1 deel azijn en bevochtig het mengsel ongeveer 15 minuten op de vuile plekken of vlekken.
 4. Nadat de 15 minuten zijn verstreken, boen je het gebied dat je hebt bedekt een paar minuten voorzichtig schoon voordat je het uiteindelijk met een zachte, natte doek afwast en wegveegt.
zwarte hardloopschoenen, sneakers, trainingsschoenen

Schoenen van synthetisch leer

Het materiaal in schoenen van synthetisch leer houdt vlekken niet zo stevig vast als mesh van nylon/polyester en is vergevingsgezinder dan schoenen van echt leer, dus gelukkig is het veel gemakkelijker om je schoenen van synthetisch leer te wassen. Hopelijk zul je merken dat vuil en roet gemakkelijk omhoog komen als je ze gaat schoonmaken.

Dit is hoe je het doet

 1. Meng een mengsel met warm water en een beetje mild schoonmaakmiddel.
 2. Neem een ​​schone doek en bevochtig deze in het mengsel voordat u de vuile delen van de schoen gaat wassen.
 3. Nadat u de vuile plekken hebt bevochtigd, boent u ze een paar minuten voorzichtig met een borstel of tandenborstel.
 4. Veeg de schoenen schoon met een zachte, natte doek om de zeepresten te verwijderen en laat de schoenen aan de lucht drogen.

Canvas sneakers

Canvasschoenen zijn echter minder vergevingsgezind en worden gemakkelijker vuil dan schoenen van synthetisch leer, maar zijn daarentegen wel zeer duurzaam. Dat gezegd hebbende, is het mogelijk om de schoenen schoon te maken met uw wasmachine ; wees voorzichtig en zorg ervoor dat u ze in een kussensloop doet en een zachte cyclus gebruikt met koud water en heel weinig wasmiddel. Als de schoenen helemaal wit zijn, kun je bleekmiddel toevoegen en het wasmiddel achterwege laten. Wanneer het programma klaar is, haalt u ze eruit en laat u ze aan de lucht drogen. Maar het is altijd het beste om je schoenen met de hand te wassen, omdat je meer controle hebt over wat waar naartoe gaat.

Hoe het met de hand te doen

 1. Maak een mengsel dat gelijke delen zuiveringszout en warm water bevat.
 2. Zoek de goede oude gebruikte tandenborstel of een nieuwe speciaal voor schoenen en doop deze in het mengsel dat je hebt gemaakt.
 3. Schrob vlekken en vuil van de schoenen met de tandenborstel totdat ze schoon zijn.
 4. Laat de schoenen drogen met het mengsel erop voordat je het zuiveringszoutmengsel eventueel wegspoelt zodra het is opgedroogd en uitgehard met een vochtige doek.

Leren schoenen

Leer kan een geweldig materiaal zijn dat veel kan doen voor een outfit, maar het kan ook veel frustratie en hoofdpijn veroorzaken als je het moet schoonmaken. Leren schoenen kunnen gemakkelijk behoorlijk wat vlekken krijgen en ze zijn zeer gevoelig voor slijtage, waardoor de natuurlijke patina van het materiaal kan worden aangetast. Zodra je merkt dat de schoenen een vlek hebben, is het belangrijk om de ontstaande vlekken grondig schoon te maken.

Dit is hoe je het doet

 1. Maak in een kom een ​​mengsel met een beetje vloeibaar afwasmiddel en water. Doop een microvezeldoek in het mengsel en gebruik deze om zichtbare vuil- en zoutvlekken voorzichtig van het oppervlak van de schoen te wassen.
 2. Voeg de baking soda toe aan het mengsel uit stap 1 en meng het met een gebruikte tandenborstel of een geschikte leerborstel. Gebruik de tandenborstel om de schoenzolen te schrobben totdat je geen vuil meer ziet. Veeg de zeep en het vuil weg met de microvezeldoek, of spoel hem voorzichtig af onder de gootsteen.
 3. Een slim idee dat we bedachten is om glazenreiniger te gebruiken om schoenen te laten glanzen! Spuit het middel rechtstreeks op de schoen of op een microvezeldoek, polijst het en veeg het af.
 4. Doe hetzelfde met de andere schoen en laat deze volledig drogen, maar houd hem uit de buurt van direct zonlicht en hitte.

Suede schoenen

Suède sneakers zijn een van de meest frustrerende schoenen waarvan je de kwaliteit wilt behouden. Suède mist de buitenste beschermende barrière die leer heeft, waardoor het een fluweelzacht gevoel krijgt, maar het betekent ook dat het erg kwetsbaar is voor een groot aantal ongelukken waar je bij het dragen van kunt betrokken raken. Tot overmaat van ramp is suède ook behoorlijk goed bestand tegen schoonmaken.

Als je dat nog niet hebt gedaan, is het een goed idee om te investeren in een borstel die speciaal is ontworpen voor suède. Wees voorzichtig met het borstelen, want je wilt niet te agressief zijn, maar de borstel kan wonderen doen voor het reinigen van het oppervlak.

Een ander ding waar je in kunt investeren is een suède gum. Je drukt de gum tegen de vlek en wrijft en manipuleert totdat de vlek verdwijnt. Wanneer u klaar bent, gebruikt u een schone doek om eventuele schoonmaakresten te verwijderen.

Als de schoenen nog steeds niet schoon zijn na gebruik van de twee gereedschappen waarin je hebt geïnvesteerd, of als je er gewoon niet in wilt investeren, kun je witte azijn gebruiken.

Dit is hoe je het doet

 1. Doe een beetje witte azijn op een schone doek en bevochtig de doek voorzichtig op de vlek. Je hebt niet veel azijn nodig, dus gebruik zo min mogelijk.
 2. Was de vlek voorzichtig met de doek waar witte azijn op zit.
 3. Nadat u de vlek hebt verwijderd, maakt u het gebied schoon met een vochtige doek of handdoek en laat u het aan de lucht drogen.

Hoe u uw schoenen schoon kunt houden

Nu je een grondige introductie hebt gehad over het schoonmaken van sneakers, kunnen we de gids afsluiten met een paar eenvoudige tips om ze schoon te houden.

 1. Controleer de schoenen elke keer dat u thuiskomt. Het lijkt misschien een onnodige en vervelende extra klus, maar als u bijhoudt hoe uw schoenen het doen voordat u ze opbergt, kunt u de kwaliteit ervan behouden.
 2. Het is super belangrijk om schoon te maken
Terug naar blog